Tiedote 22.10.2012

Legendaarinen XL -yhtye juhlakiertueelle

Vuonna 1992 perustettu XL-yhtye viettää syksyllä 20-vuotisjuhlaansa kiertueen merkeissä.

Yhtye saavutti aikanaan kulttimaineen kunnianhimoisella musiikillaan ja ahkeralla keikkailulla. XL muistetaan myös lukuisista yhteistyöprojekteistaan esimerkiksi Pekka Pohjolan, Michael Breckerin, Kie von Hertzenin, Pekka Kuusiston, Marzi Nymanin, Jukka Perkon sekä eri kamariyhtyeiden ja UMO Jazz Orchestran kanssa. Yhtyeen lopetettua aktiivisen toimintantansa vuonna 2004 tarjoutuu faneille nyt ainutlaatuinen tilaisuus kuulla maagista sävelkieltä juhlavuoden kunniaksi.

XL-yhtye esittää fantasiamusiikkiaan loisteliaan valo- ja äänisuunnittelun ryydittämänä. Yhtyeen visuaalisen musiikin vaikutteet ovat peräisin elokuvista, progressiivisesta rockista, jazzista, klassisesta sekä elektronisesta musiikista. XL esiintyy juhlakiertueellaan loka-marraskuussa mm. Jyväskylässä, Mikkelissä, Porissa, Joensuussa, Oulussa, Turussa ja Helsingissä.

Yhtyeen uusi kokoelmalevy Cinematic Fantasies - The Best Of XL 2012 (Rockadillo Records) julkaistaan 9.11.2012.

XL -yhtye 20v. Juhlakiertue 2012

TO 25.10. HELSINKI, Vuotalo (ikärajaton) + bändiklinikka
SU 4.11. TAMPERE, Tampere Jazz Happening/Klubi
KE 7.11. SEINÄJOKI, Rytmikorjaamo + bändiklinikka
TO 8.11. OULU, 45 Special Feat. Marzi Nyman, kitara + bändiklinikka
PE 9.11. PORI, Palmgren konservatorio/Valimosali + bändiklinikka
LA 10.11. TURKU, Klubi/ilta Feat. Marzi Nyman, kitara HUOM! Showtime klo 20:00!
TI 13.11. TORNIO, Musiikkitalo + bändiklinikka
KE 14.11. JOENSUU, Rokumentti festivaali/Kerubi
TO 15.11. KUOPIO, Henry´s Pub Feat. Marzi Nyman, kitara + bändiklinikka
PE 16.11. JYVÄSKYLÄ, Lutakko Feat. Marzi Nyman, kitara
LA 17.11. MIKKELI, Naisvuoritalo + bändiklinikka
SU 18.11. KOUVOLA, Teatteri Feat. Marzi Nyman, kitara
MA 19.11. PORVOO, Taidetehdas
TI 27.11. HELSINKI, Tavastia Feat. Marzi Nyman, kitara

 

Katso XL:n kappaleet YouTubessa

ELOHOPEAA
http://youtu.be/iCGacO6ZlFY

GLAM
http://www.youtube.com/watch?v=ZGHSxhkYOiA&feature=share&list=ULZGHSxhkYOiA


XL verkossa

www.xlfinland.com
www.facebook.com/xlfinland

 

Lisätiedot

Haastattelut - Jarmo Saari 040 5515313
Rockadillo Records - Tapio Korjus 0400 232440

 

XL

JARMO SAARI, kitara
Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Valmistuttuaan jazzsävellyksen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1999 hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. kokeellisessa sooloproduktiossaan Jarmo Saari Solu sekä yhtyeissään Trubamolli, ZetaBoo ja XL. Saari on tunnettu visuaalisesta sävellystyylistään sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista. Hän on tehnyt yhteistyötä muusikkona ja/tai säveltäjänä mm. Jukka Perkon, Tero Saarinen Companyn, Anna-Mari Kähärän, Trilok Gurtun, Tapiolan kuoron, Pekka Kuusiston, Susanna Haaviston, Don Huonot - yhtyeen, Nils Landgrenin, Esko Salmisen, Mika Kaurismäen ja Tuomari Nurmion kanssa. Tähänastinen ura käsittää 100 levytystä ja esiintymisiä 30 maassa. Saari on toiminut taiteellisena tuottajana useiden suomalaisten huippuartistien studioalbumeilla, vaihdellen jazzista tangoon, laulelmaan, rockiin ja elektroniseen musiikkiin. Saaren visuaalinen sävellystyyli kuuluu myös hänen suomalaisiin elokuviin, teatteriin ja televisioon tekemissä töissään.

ARTTU TAKALO, midivibes
Arttu Takalo on kouvolalainen vibrafonisti ja säveltäjä. XL esittämän sävellystuotannon lisäksi hän on julkaissut muiden muassa kuusi soololevyä. Lisäksi hän on työskennellyt useiden eri artistien kanssa sekä tehnyt musiikkia eri kokoonpanoille ja TV- ja elokuvatuotantoihin. Marzi Nyman, Anssi Nykänen ja Harri Rantanen ovat hänen läheisiä soittokumppaneitaan monissa projekteissa. Arttu tunnetaan myös taitavana klassisen musiikin esittäjänä niin sinfoniaorkestereiden lyömäsoitinpultista kuin pienemmistäkin kokoonpanoista. Toisaalta yhteistyökumppaneita ovat myös niinkin monenlaiset artistit kuin Samuli Edelman, Mikko Kuustonen, Jukka Perko, Ismo Alanko, Hector, Kalle Ahola, Aki Sirkesalo, Tuomari Nurmio sekä Katri-Helena.

TUURE KOSKI, basso
Tuure Koski on helsinkiläinen freelance-basisti, joka soittaa sekä sähkö- että kontrabassoa. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta jazzmusiikin maisteriksi vuonna 1999. Vuonna 2010 hän aloitti taiteelliseen tohtorintutkintoon tähtäävät jatko-opinnot Sibiksen jazzosastolla aiheenaan broken time jazzbassonsoitossa. Hänen omaa sävellystuotantoa on esitetty Turgan trion toimesta. Yhtyeen muut jäsenet ovat Severi Pyysalo, Marko Timonen sekä Timo Kämäräinen. Viime vuosina hänen kalenterinsa on täyttynyt lukuisista Riku Niemen erilaisten kokoonpanojen esiintymisistä. Solisteina on heillä esiintynyt lukuisa joukko suomalaisia viihdeartisteja, esimerkiksi Kari Tapio, Paula Koivuniemi, Pave Maijanen, Amadeus Lundberg sekä Jorma Kääriäinen.

TOMI SALESVUO, rummut
Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta vuonna 2002 valmistunut, Yhdysvalloissa sekä Saksassa opiskellut Tomi Salesvuo (s.1972) on vaikuttanut mm. How Many Sisters, Emma Larsson Quartet, SuomiSolmu ja Bitter Sweet yhtyeissä. UMO:n riveissä usein vieraillut, Lappeenranta Big Bandin kasvatti on tehnyt myös merkittävän uran pedagogina. Energisen rumpudynamon svengaavaa soittoa ovat tilanneet lukemattomat kotimaiset artistit ja bändi-liiderit Anna-Mari Kähärästä Nicke Lignellin kautta Jore Marjarantaan ja Paula Koivuniemeen. Hän on tehnyt yhteistyötä kansainvälisten artistien kuten Jim Beardin (USA), Wayne Krantzin (USA), Inaki Sandoval (Spain) ja Jeanette Lindströmin (SWE) kanssa. Laaja-alaisesti musiikkikentällä toimiva Tomi Salesvuo on ollut mukana useissa eri klubi-tuotannoissa ja toiminut tuottajana mm. Karjalan kunnailla TV -sarjan musiikkitaltioinneissa. Pedagogisia opetus- ja vastuu tehtäviä ovat olleet työskentely Pohjois-Karjalan AMK:ssa (Joensuu) sekä Palmgren konservatoriossa (Pori). Hän oli suositun Äärirajoilla tapahtuman taiteellinen johtaja kahdeksanvuoden ajan ja tuottaa yrityksensä Musiikkisato Oy:n kautta mm. "Soita & hakkaa" rumpukoulua. Nykyisin Salesvuo asuu perheineen Helsingissä ja toimii Metropolia ammattikorkeakoulun Pop-jazz koulutuksen lehtorina.

DJ. BUNUEL, cd
Dj Bunuel aloitti levyjen soittamisen jo vuonna 1977. Häntä voi pitää edelläkävijänä suomalaisen DJ-työn kehittäjänä ja musiikin kategorioiden rikkojana. Hän teki ensimmäisen radio-ohjelmansa vuonna 1984. Nykyään hänen ääntään kuulee YLE ykkösen Jatzofreniassa ja Radio Helsingissä viikonloppuisin kahdessakin eri ohjelmassa nimeltään El Mundo sekä Kohti Valoa. Yhteistyö muusikoiden kanssa alkoi 1980-luvulla ja hän oli siinä lajissa ensimmäisiä Suomessa. Hän on Fat Beat Sound Systemin perustajajäsen ja tehnyt duo- ja trio keikkoja lukuisten soittajien ja artistien kanssa muutamana esimerkkinä mainittakoon Timo Lassy, Mieskuoro Huutajat, Avanti, Jone Takamäki, Kingston Wall ja Rasmus. Hän liittyi XL:ään vuonna 2000.